34,7260$% 0.03
36,7726€% 0.37
44,2033£% -0.14
2.961,23%0,02
2.654,41%0,67
9.652,00%0,12
İnsanlık, katlanarak büyüyen ve her şeyi saran teknolojik değişimle nasıl başa çıkabilir ?
Gerd Leonhard, mekanik yöntemlerce düşüncenin geliştirildiği çağımıza dair,en kaygı verici sorunlardan bazılarının tam göbeğine dalıyor.İnsanlığımızdan fedakarlık etmeden bu çağın avantajlarından yararlanmak, ‘’kazan-kazan’’senaryosu yazmak mümkün mü ? Biyolojik zihne sahip bizler,makine zihinlere yeni tür bir etiği öğretebilir miyiz ?
Peki sevgiyi ?
Teknolojiye Karşı İnsanlık, adından da anlaşılabileceği gibi teknoloji ve insanlığın geleceğini etik açılardan ele alan bir kitap. Fütürist yazar Gerd Leonhard tarafından 2016 yılında yayınlanan bu kitap, yakın gelecekteki olası teknolojik risklere dair net saptamalar ve ilkesel önerilerle öne çıkıyor.
Gerd Leonhard’ın bu kitaptaki tüm kaygılarının temelini, Ray Kurzweil‘ın savunduğu ve İnsanlık 2.0 kitabında da detaylandırdığı teknolojik tekillik teorisi oluşturuyor. Yani Leonhard, Kurzweil’ın bilgi işlemin artan üstel hızına dair önermesinin gerçekliğini ve bunun transhümanizme varacak potansiyele ulaşabileceğine inanıyor. Leonhard, Ray Kurzweil’dan farklı olarak transhümanizmi, insanı insan yapan her şeyden uzaklaştıracağı için tehlikeli buluyor. Ancak Leonhard’ın kaygıları sadece transhümanizmle sınırlı değil ve daha çok yapay zekâ ve insan genomu düzenlemelerinin yol açabileceği yakın gelecekteki olası tehlikelere odaklanıyor.
Gerd Leonhard, önümüzdeki 15-20 yıl içerisinde teknolojinin çok hızlı ilerleyeceğini, bu süre içerisinde her şeyin dönüşeceğini ve insanlığın, makinelerin ve yapay zekânın veya onu kontrol edenlerin kontrolü altına gireceğini düşünüyor: Güçlenen yapay zekânın sağlayacağı avantajlar, kendi isteğimizle kontrolü ve inisiyatifi yavaş yavaş bırakmamıza sebep olacak. Kararlarımızı bizim yerimize algoritmalar verecek. Nesnelerin İnterneti ile sürekli izleneceğiz. Her hareketimizin kaydı tutulacak. Kişisel mahremiyetler ortadan kalkacak. Yapay zekâ bizi herkesten daha iyi tanıyor olacak. Genetik geliştirmeler (uzun ömür, zekâ artışı, daha dayanıklı ve güçlü vücut organları) insanlar için çok cazip hale gelecek ve genetik olarak geliştirilmemiş insanlar belli kısıtlamalara maruz kalma riskiyle karşı karşıya kalacaklar. Ve bunlar gibi benzer riskler… İşte Gerd Leonhard’ı endişelendiren bu. Leonhard, teknolojiye karşı olmadığını hatta gelişmelerden ötürü heyecanlandığını ancak risklerin göz ardı edilmemesi gerektiğini ve insanlara seçme özgürlüğü tanınmasını istiyor.
Kurzweil’ın kuantum bilişimin üzerinde durmamasını İnsanlık 2.0 kitabının değerlendirmesinde tuhaf bulduğumu söylemiştim. Ray Kurweil’ın aksine Gerd Leonhard kuantum bilişimin gelecekte belirleyici olacağını düşünüyor.
Yapay zekânın etiği olmayacağını vurgulayan Gerd Leonhard, şimdiden bizim bazı etik ilkeler belirlememiz gerektiğini ve yapay zekâyı da bu etik ilkelere uyacak şekilde programlamamız gerektiğini söylüyor. Leonhard’a göre teknolojinin amacı insan mutluluğuna hizmet etmek olmalı. Bu yüzden bu konulardaki ana belirleyici, tek amacı kâr elde etmek olan şirketler veya insanları kontrol altında tutmak isteyen kurumlar ve devletlerler olmamalı. Gerd Leonhard’a göre bir Küresel Dijital Etik Konseyi kurulmalı. Bu konseyin amacı, teknolojinin insanlığı tehdit edecek düzeylere ulaşmasını önleyici tedbirler alması olmalı.
Gerd Leonhard, gelecekte kullanılması muhtemel bir Dijital Etik Manifestosu için de 5 yeni insan hakkı önerisinde bulunuyor.
Leonhard’a göre değişim önce yavaş yavaş, sonra da aniden gerçekleşecek ve biz şimdiden bunun üzerine kafa yormaya başlamaz ve bazı ilkeler belirlemezsek, zamanı geldiğinde ne olduğunu bile anlamayacağız ve her şey için çok geç olacak. Gerd Leonhard, bu konuların şimdiden tartışılmaya başlanmasını sağlayacak bir kıvılcım yaratmak amacıyla bu kitabı yazdığını belirtiyor.
Kitap Tanıtımlarım – 11: Işık Doğu’dan Yükselir / Cuma VURAL