1. Haberler
  2. Bilişim Dünyası
  3. 3D Tasarımı ve 3D Yazıcılar
  4. 3D Baskı için Nesne Dilimleme (Slicer) Programları

3D Baskı için Nesne Dilimleme (Slicer) Programları

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dilimleme yazılımı, 3D baskı için sahip olunması gereken bir yazılımdır. Dilimleyiciler, ağ şeklindeki dijital üç boyutlu modelleri G kodu adı verilen yazdırma talimatlarına dönüştürür. 3D yazıcılar, modellerin fiziksel kopyalarını üretmek için bu G kodu dosyalarını çalıştırır.

Dilimleyiciler G kodunu üretirken, modelleri sıralı olarak yazdırılan yatay katmanlara (dilimlere) böler. Ayrıca, baskı sürecine yardımcı olmak için destekler gibi harici yapıların yanı sıra modelleri yazdırmak için dahili yapılar ve yollar oluştururlar.

Dilimleme Yazılımı (3D Slicer) Ne Yapar?

3D model dilimleyici, bilgisayarda çalışan bir yazılımdır. 3D yazıcın için tercüman olarak görev yapar. Bu dilimleme yazılımları genellikle; “standart triangle language” (STL), M3F veya OBJ gibi üç boyutlu koordinatları tanımlayan 3D dosya formatlarını okurlar.

STL dosya formatı, 3D yazıcılar için endüstri standarta sahip bir dosya türüdür. Katı bir modelin yüzeylerini temsil etmek için bir dizi üçgen kullanır. Tüm modern CAD (Bilgisayar Destekli Tasarım) yazılımı, yerel dosya formatlarını STL’ye aktarmana izin verir. 3D model daha sonra “dilimleme” adı verilen bir işlemle makine diline (G-Code) dönüştürülür ve yazdırmaya hazır hale getirilir. Dilimleme yazılımı, üç boyutlu nesneyi birçok yatay katmanda dilimlere ayırır ve bir 3D yazıcı kafasının (ekstrüder – extruder) satır satır, katman katman izleyebileceği yolları oluşturur.

Herhangi bir dilimleme yazılımı:

  1. STL dosya formatına sahip 3D modeli temel alan bir takım ekstrüder hareket yollarını,
  2. 3D baskının süresinden ve filament miktarından tasarruf etmek için modelin iç dolgu (infill) yüzdesini,
  3. Geometrinin basılması zor ise destek (support) malzemesinin yapısı ve yoğunluğunu

oluşturur.

3D tasarımın STL dosyasını analiz ettikten ve sana ayarları sunduktan sonra yazılım, kullandığın 3D yazıcı için uyarlanmış bir “G-Code” dosyası oluşturur. Koordinatları, nozzle ve yatak sıcaklıklarını, soğutma fan kontrolünü, baskı kafası hızını ve diğer değişkenleri ayarlar.

Dilimleme Yazılımı Ayarlarında Bilmen Gerekenler

Doğru 3D dilimleme yazılımı ayarları, başarılı bir baskı ile başarısız bir baskı arasındaki fark için çok kritiktir. Bu nedenle, dilimleme yazılımlarının nasıl çalıştığını ve her farklı ayarın sonuçlarını nasıl etkileyeceğini bilmek çok önemlidir.

Dilimleme yazılımı ile ilgili birçok ayarın özellikle yeni başlayanlar için korkutucu olabileceğini biliyoruz. Bazen profesyonel 3D yazıcı kullanıcıları bile hata yapar ve başarısız baskılarla sonuçlanır. Aşağıdaki resim, 3D dilimleme yazılımı ayarlarının baskıda sahip olabileceği farkın basit ama etkili bir örneğini göstermektedir.

Sorunun bir kısmı, optimum dilimleme yazılımı ayarlarının hangi tasarımı yazdırdığına ve hangi filamenti kullandığına bağlı olmasıdır. Bu nedenle, “herkese uyan tek bir ayar” veya mükemmel ayar yoktur. Öyleyse en büyük soru şu: “Hangi tasarım ve filamentlerde hangi dilimleyici ayarlarını kullanılacağımı nasıl bileceğim?”

Dilerseniz, dilimleme yazılımının temel özelliklerinden bazılarını gözden geçirelim ve her ayarın üç boyutlu baskını nasıl etkileyeceği hakkında konuşalım. Burada işlenen konu kapsamlı bir rehberden daha çok bir giriş niteliğindedir.

Katman Yüksekliği (Layer Height)

Katman yüksekliği ayarını, modelinin çözünürlüğü olarak düşünebilirsin. Bu ayar, baskıdaki her filament katmanının yüksekliğini belirtir. Daha ince katmanlarla yapılan baskılar, tek tek filament katmanlarını görmenin zor olduğu pürüzsüz bir yüzeye sahip olurlar. Daha ince katmanlar ile baskı almak, bir modeli daha fazla sürede yazdırmana neden olacaktır, çünkü modelini oluşturan katman sayısı artar.

Ayrıntıya önem vermediğin bir model yazdırıyorsan, daha kalın/yüksek bir katman ile baskılarını daha hızlı yazdırabilirsin. Ancak, daha pürüzlü bir yüzeye sahip olursun ve katmanlar daha görünür hale gelir. Düşük çözünürlüklü baskı, ayrıntıların önemli olmadığı prototiplemeler için hızlı bir çözümdür.

Karmaşık detaylara sahip bir model yazdırmak istiyorsan, daha ince bir katman yüksekliği ile en iyi baskıyı elde edebilirsin. Örneğin, Louise Driggers’ın Tudor Gül Kutusu gibi yüksek çözünürlüklü bir baskısı için Cura dilimleme yazılımında 0.1 mm katman kalınlığı önerilmiş.

Orta çözünürlüklü tasarımlar için Cura, 0.1mm’yi öneriyor. Çok fazla ayrıntı içeren bir şey basmıyorsan, orta ayarların, Spiral Satranç Seti gibi bazı detay düzeylerinde birçok tasarım için mükemmel çalışacaktır.

Daha büyük katmanlar, çok fazla ayrıntıya sahip olmayan baskılar için en iyi sonucu verir. Cura, bu fil modelinde olduğu gibi küçük ayrıntılarla “düşük çözünürlükte” baskı için 0.2mm’yi öneriyor.

Kabuk Kalınlığı (Shell Thickness)

Kabuk kalınlığı, tasarımının içi boş bölümlerine başlamadan önce tasarımın dış duvarlarının 3D yazıcı tarafından kaç adet kabuktan oluşacağını belirtir. Bu, yan duvarların kalınlığını tanımlar ve baskının mukavemete sahip olmasındaki en büyük faktörlerden biridir. Bu sayının artırılması, daha kalın duvarlar oluşturacak ve baskının gücünü artıracaktır. Dilimleme yazılımlarında otomatik olarak bu değer 0.8 olarak ayarlanmıştır. Bu nedenle, dekoratif baskılar için bunu değiştirmene gerek yoktur. Daha fazla dayanıklılık gerektiren bir model basıyorsan veya su geçirmez bir vazo basmak istiyorsan, kabuk kalınlığını artırmalısın.

Filament Geri Çekme (Retraction)

Bu özellik, 3D yazıcıya, filamenti nozzle’dan geri çekmeye ve aşağıdaki resimde bulunan modeldeki gibi baskıda süreksiz yüzeyler olduğunda filamentin akışını durdurmasını sağlar.

Modelinde süreksiz veya köprü yapılı yüzeyler yoksa, geri çekme özelliği genellikle her zaman açıktır. Bu ayar, bazen baskı sırasında filamentin nozzle’ı tıkamasına neden olabilir, bu durumda muhtemelen bu özelliği devre dışı bırakmak isteyebilirsin. Nozzle’ın ucundan çıkan çok fazla filament olduğunu görürsen, baskının dış kenarlarında bir demet ip veya kümeler bırakıyorsa, geri çekme (retraction) özelliğini açtığından emin ol.

İç Dolgu Oranı (Fill Density)

İç dolgu, bir modelin dış kabuğundaki boşluğun yoğunluğunu belirtir. Bunun katman yüksekliği gibi mm yerine % cinsinden ayarlandığını fark edeceksin. Bir model, %100 iç dolgu oranı ile yazdırılıyorsa, iç kısmı tamamen katı olacaktır. Dolgu yüzdesi ne kadar yüksek olursa, nesne o kadar güçlü ve ağır olur. Yazdırılması için daha fazla zaman ve filament gerekir. Her seferinde %100 dolguyla yazdırıyorsan, bu işlem pahalı ve zaman alabilir. Bu nedenle, modelinin kullanım yerine göre hangi iç dolgu oranında kullanacağına karar vermeyi unutma.

Görüntü amaçlı bir model üretiyorsan, % 10-20 iç dolgu oranı önerilir. Daha işlevsel ve sağlam olmasını istediğin bir parçaya ihtiyacın varsa, % 75-100 iç dolgu oranı daha uygundur. Cura iç dolgunun şeklini, üst katmanları daha fazla destekleyebilecek ızgara benzeri desenlerden oluşturur.

Farklı dolgu oranlarının etkilerini görmek için dolgu modelini bastırıp test edebilirsin.

Baskı Hızı (Print Speed)

Baskı hızı, ekstrüderin filamenti ittirirken hareket ettiği hızı ifade eder. En uygun hız ayarı, hangi modeli yazdırdığına, kullandığın filament çeşitine, 3D yazıcının kabiliyetlerine ve katman yüksekliğine bağlıdır. Elbette herkes modellerini olabildiğince çabuk basmak ister, ancak hızlı baskılar komplikasyonlara ve karışık görünümlü hatalı baskılara neden olabilir.

Karmaşık detaylı baskılar için daha düşük bir hız sana daha kaliteli bir baskı imkanı sunacaktır. Cura’nın önerdiği iyi bir başlangıç hızı 50 mm/sn’dir. Tabi ki değişiklikler yaparak 3D yazıcın için en iyi olanı deneyebilirsin.

Destek Yapıları (Supports)

Destek yapıları yazdırıldıkları zaman oluşturulacak kadar temel malzemeye sahip olmayan modelleri 3D yazıcının yatağında sabit tutmaya yardımcı olan yapılardır. Modeller katman katman yazdırıldığından dolayı, 45 derece ve daha büyük açılı bölgeler ilk katmanla ile bağlantısı olmayan kısımlar olur. Bu bölgelere çıkıntı denir ve desteksiz olan kısımlar sarkık bir görünüm yaratabilir.

Destek Yapısı Gerekip Gerekmediği Nasıl Anlaşılır?

  • “Y” şeklindeki herhangi bir şey desteksiz olarak basılabilir, çünkü sarkmasını engellemek için altında hala yeterli malzeme bulunan kademeli bir eğim mevcuttur. Bu, genel olarak, 45 dereceden daha büyük bir eğime sahip çıkıntıların destek gerektireceğini öngören “45 Derece Kuralı”nı düşünmenin başka bir yoludur.
  • Orta çıkıntının her iki tarafa da bağlandığı “H” şeklinin ortasındaki bölümlere köprüleme denir. Sarkma veya dağınık bir yazdırmayı önlemek için herhangi bir köprü türünde destek yapısı gereklidir.
  • “T” şeklinde bir çıkıntıya sahip herhangi bir şeyin destek yapısına ihtiyacı vardır.

Destek Yapısı Çeşitleri

Dilimleme yazılımlarında seçebileceğin iki tür destek çeşiti vardır:

  • Yapı Plakasına Dokun (Touching Build Plate): Bu, desteğe ihtiyaç duyan tasarım bölümünün aşağıdaki gibi yapı plakasına bağlanabileceği tasarımlar içindir.
  • Her Yere Destek Yapısı Yap (Everywhere): Bu, 3D yazıcı yatağındaki bir tabana bağlanmayan bölgelerin sarkmaması için oluşturulan desteklerdir. Bu özellik, modelin bir bölgede sarkan bir katmanı olabileceği daha karmaşık tasarımlar içindir. Aşağıda bulunan tasarımdaki Batman’in çenesinin altında bir çıkıntı bulunuyor, ancak çenenin altında Batman’in göğüs yapısı bulunduğu için, plakadan gelen desteklere yapışmaz. Bunun yerine, bu destekler tasarımın parçaları arasında gidip modelin upportyüzeylerine dokunurlar.
  • Baskı Tablasına Yapışma Tipi
  • Dilimleme yazılımında yapacağın ayarlar, modelinin baskı tablasına yapışmasını etkiler. Bir tasarımın alt kısmında oluşan kalkmalar, baskı tablasına yapışmayan baskılar için ana suçlu olabilir, ancak baskı tablasına yapışmasına yardımcı olmak için ayarlayabileceğin iki ana ayar vardır:
  • Raft: Tablaya yapışmak ve üst katmanlara daha sağlam çıkmak için bir platform görevi gören ve modelin altına giren yatay bir ızgara yapıdır. Baskının dibinde, bir binanın zemini gibidir ve modelleri basarken yararlı olabilir. Ancak, raft kullanmayı seçersen, modeli yataktan çıkardığında baskının altında pürüzlü kenarlar kalır.
  • Brim: Brim yapısı modelin alt kısmında iz bırakmadan, modelinin köşelerini tutunur. Bu yapı sayesinde modelini baskı tablasına yapışmasını sağlayabilirsin. Brimler ayrıca bir masanın bacakları gibi modelin geri kalanından izole edilen bir nesnenin hassas parçalarını dengelemek için kullanılabilir.

İlk Katman Kalınlığı (Initial Layer Thickness)

İlk katman kalınlığı ayarı, Cura dilimleme yazılımında gelişmiş ayarlarda bulunur ve ilk katın baskı tablasındaki kalınlığını belirler. 3D baskı için daha sağlam bir taban istiyorsan, ilk katmanı daha kalın yapabilirsin. Cura’daki varsayılan, inşa edilmesi kolay ve platforma iyi yapışan katman kalınlığı olarak 0.3mm belirlenmiştir.

Temel ayarlarda başlangıç katman kalınlığı ve alt / üst kalınlık arasındaki fark nedir? İlk katman kalınlığı aşağı inen ilk katman olmasına rağmen, alt ve üst kalınlık, modelde iç dolgu (infill) oluşturulmadan önce kaç mm %100 dolu bölgenin olacağını belirler.

Bunlar bir dilimleyici programın temel ayarlarıdır. Eğer daha ince ayarlar yapmak istiyorsan, daha fazla ayarın olduğu gelişmiş ayarları kurcalaman gerekiyor. Daha karmaşık baskılara girerken, ayarları değiştirmeyle ilgili bazı tavsiyelerimiz var:

  • Tüm ayarlarını bir yere yaz. Bu ayarları büyük harfli bir grup olarak etiketle. Örneğin, Deneme_A, Deneme_B, Deneme_C. Baskı ayarlarının ekran görüntülerini almak da hatırlamanı kolaylaştıracaktır.
  • Tamamen aynı test modellerle çalış ve sonuçları referans alabilmen için bitmiş baskıların üzerine ayarların versiyonlarını yaz. Örneğin Deneme_A_Parçası.
  • Her denemede mutlaka bir parametreyi değiştir ve baskıdan memnun kalana kadar ilk adımdan itibaren tekrarla.

Dilimleme Yazılımları (3D Slicer)

Hangi dilimleme yazılımının 3D yazıcınla en iyi şekilde çalışacağını bilemiyorsan, en iyi dilimleme yazılımlarını ve ayarlarının nasıl yapılacağını senin için inceledik.

Cura

Cura, 3D yazıcı üreticisi Ultimaker’ın sunduğu güçlü, ücretsiz, açık kaynaklı bir dilimleyicidir. Ancak basit arayüz ve ücretsiz indirme seni yanıltmasın. Cura dilimleme yazılımında, ayrı ayrı ayarlanabilen yüzlerce ayar var. Cura, hem yeni başlayanlar hem de uzmanlar için mükemmel bir araçtır.

Cura, tüm Ultimaker 3D yazıcıları için bir dilimleme yazılımıdır, ancak diğer birçok yazıcı ile de kullanılabilir. Tamamen açık kaynaklıdır ve bir eklenti sistemi aracılığıyla geliştirilebilir. Piyasadaki en popüler ve yaygın olarak kullanılan 3D baskı dilimleyicilerinden biri olarak, 3D yazıcın için en uygun profil ayarlarının yazılımda zaten mevcut olması ve hemen 3d baskıya başlayabilme kolaylığı yönünden gayet iyidir.

Cura 3D nesne dilimleme programının kullanımı çok kolaydır ve en önemli 3D yazdırma ayarlarını net bir arayüzde yönetmene olanak tanır. Yeniden yapılandırılmış yazıcı kalitesi ayarlarını seçerek hızlı bir şekilde çalışmaya başlamak için “Önerilen” modda başlayabilirsin.

Ayarlarda daha hassas kontrole ihtiyaç duyduğunda, “Özel” moda geçebilirsin. “Özel” modda Cura, kullanıcılara 400’den fazla ayara ince ayar yapma olanağı sunar. Bu dilimleyici sürekli olarak güncellenmekte ve iyileştirilmektedir, bu nedenle sürekli olarak yeni sürümler yayınlanmaktadır.

Makine üzerinde doğrudan kontrol için Cura’yı 3D printer ana bilgisayar yazılımı olarak da kullanabilirsin, ancak 3B yazıcının bu süre boyunca bilgisayara bağlı olması gerekir. SolidWorks ve Siemens NX gibi 3D tasarım programları ile sorunsuz CAD entegrasyonu, yazılımın profesyonel uygulamalardaki değerini kanıtlıyor. Tabii ki, ev kullanıcılarının büyük çoğunluğu için Cura, 3D baskı için basit ve erişilebilir bir dilimleyicidir.

Slic3r

Slic3r, Alessandro Ranellucci ve Joseph Lenox tarafından sürdürülen ve birçok katılımcıyla birlikte geliştirilen bir başka popüler, ücretsiz dilimleme aracıdır. 3D baskının RepRap günlerinde doğan Slic3r, topluluk tarafından sürekli olarak iyileştirilen açık kaynaklı bir araç olmaya devam ediyor. Hem üreticiler hem de topluluk üyeleri tarafından her tür 3D yazıcıya uyacak şekilde uyarlanmıştır.

Bu 3D dilimleyiciye yapılan yeni güncellemeler nispeten az olsa da Slic3r, diğerlerine karşı kendi konumunu korumayı başardı. Slic3r’ın 3 boyutlu bal peteği dolgusu, bir baskının iç kısmı boyunca 3 boyutlu olarak yapısal olarak kullanışlı şekiller oluşturan özel bir özelliktir.

Yaklaşık üç yıl sonra Slic3r’a gelen güncelleme ile yazılıma entegre edilen yeni özellikler arasında yeni dolgu desenleri, SLA ve DLP 3D yazıcılar için deneysel destek, 3MF formatı, USB yazdırma ve daha fazlası yer alıyor.

Bu 3B baskı yazılımı aracının bir diğer artısı OctoPrint ile doğrudan entegrasyonun olmasıdır. Dosyalar masaüstünde dilimlendiğinden, artık tek bir düğmeyle yazdırılmak üzere doğrudan OctoPrint’e yüklenebiliyor.

Simplify3D

Simplify3D, birçok uzman ve profesyonel tarafından tercih edilen güçlü, ticari bir dilimleme yazılımıdır. Cura ve Slic3r gibi ücretsiz alternatifler gelişmeye devam ederken, Simplify3D, gelişmiş G kodu düzenleme ve görüntüleme, çok parçalı baskı ve değişken baskı ayarları dahil olmak üzere inanılmaz özellikleriyle öne çıkmaya devam ediyor.

Repetier-Host

3D yazdırma yazılımının büyük babası ve RepRap yapımcısı topluluğu içinde tercih edilen Repetier, 3D yazıcı kontrolü ve dilimleme için açık kaynaklı ve oldukça yetenekli bir yazılımdır.

Repetier, orta ila gelişmiş kullanıcı spektrumunu birleştiren, hepsi bir arada bir çözüm olarak öne çıkıyor. Çoklu ekstrüder desteği (16 ekstrüder’e kadar!), eklentiler aracılığıyla çoklu dilimleyici desteği ile piyasadaki neredeyse tüm FDM 3D yazıcılar için destek sunuyor.

Dahası, Repetier Host, Repetier sunucusu aracılığıyla uzaktan erişim özellikleri sunar. Böylece, 3D yazıcına PC’ndeki, tabletindeki veya akıllı telefonundaki bir tarayıcı aracılığıyla her yerden erişebilir ve kontrol edebilirsin.

AstroPrint

AstroPrint, kullanıcıların 3D yazıcılarını, dilimleme ayarlarını, yazıcı profillerini ve malzeme profillerini izlemesine ve yönetmesine olanak tanıyan başka bir bulut tabanlı çözümdür. Ücretsiz bir AstroPrint Cloud hesabıyla, başarılı bir baskı elde etmek için gereken neredeyse tüm bilgileri depolayabilirsin. Daha da iyisi, bu ayarlara tarayıcın veya AstroPrint mobil uygulaması aracılığıyla erişilebilirsin.

AstroPrint’i gerçekten benzersiz yapan şey, Thingiverse ve MyMiniFactory ile yerleşik uyumluluğunun yanı sıra 3D Slash ve Leopoly gibi ücretsiz 3D CAD yazılımları ile uyumluluğudur. Ayrıca, kullanıcıların akıllı telefonlarından 3D modelleri uzaktan 3D yazıcılarına göndermelerine olanak tanıyan bir bulut dilimleme motoru da var.

Daha gelişmiş özelliklerin bazıları için ödeme yapman gerekiyor, ancak ücretsiz bir hesap oluşturmak, 3D yazdırma sürecini yönetmene ve optimize etmene yardımcı olacak bazı yararlı araçlara anında erişim sağlayacaktır. Ayrıca AstroPrint, 3D yazıcı atölyeleri, işletmeler, üniversiteler ve üreticiler gibi büyük ölçekli ağları da desteklemektedir.

PrusaSlicer

Slic3r’ın bir versiyonundan çıkan PrusaSlicer, birçok nedenden dolayı çok fazla popülerlik kazanmıştır. Yalnızca geniş ayarlanabilir ayar listelerine sahip olmakla kalmaz, aynı zamanda orijinalde görülmeyen bazı kullanışlı özelliklere de sahiptir.

Yeniden işlenmiş bir arayüz, Prusa’nın kendi yazıcı serisi için yerel destek ve bir dizi ortak malzeme için kullanışlı ön ayarlar ile orijinal yazılıma göre çok sayıda iyileştirme vardır. Bazı temel özellikler arasında özelleştirilebilir destek yapıları, çoklu malzeme desteği ve yumuşak değişken katman yüksekliği işlevleri bulunur.

PrusaSlicer, modelleri hem FDM hem de reçine (SLA) yazıcılarda dilimleme yapmak için kullanılabilir ve uzman seviyeye göre ayarları düzenlemene olanak tanıyan çeşitli modlara sahiptir. Uzman seçeneği çok sayıda özellik açar. Basit profiller bile PrusaSlicer’da iyi performans gösterebilir.

Slic3r’dan ortaya çıkan PrusaSlicer, orijinal özelliklerin çoğu için destek sağlar ve hatta profilleri içe aktarırken Slic3r yapılandırma paketlerini kabul eder.

MatterControl

MatterControl, masaüstü bilgisayarın için bir CAD ve 3D baskı yazılımıdır. USB üzerinden bağlandığında baskıyı doğrudan kontrol etmene ve izlemene olanak tanıyan yazıcı ana bilgisayar işlevselliği sayesinde, STL’leri çevrimdışı baskı için modeli dilimleyip SD karta aktarabilir ve hatta yazılımın yeni CAD bölümünde tasarımlar oluşturabilirsin.

Arayüz oldukça iyi yapılandırılmıştır. Sol tarafta, baskına aktarmak için bir dosya tarayıcı ve geometrik temel öğelerden oluşan bir kitaplık var. Yeni ve en çok hoş karşılanan özellik, nesneleri yazdırmak istediğin STL’deki konumlarına sürükleme ve gerçekten özelleştirilebilir desteklere izin veren destek yapıları olarak belirleme yeteneğidir.

Baskı işlerini yapılandırmak için uygun şekilde gelişmiş baskı ayarları ve görüntüleyici MatterControl, destek hazırlığından dilimlemeye ve kontrole kadar baskı sürecinin birçok yönü için kapsamlı bir 3D baskı yazılımıdır.

MatterControl’ün sunduğu dilimleme özelliklerinin yanı sıra, hepsi bir arada yazılım paketi, kullanıcıların parçaları tasarlamasını sağlayan 3D tasarım araçlarına da sahiptir. Bu tasarımlar sorunsuz bir şekilde dilimleyiciye aktarılabilir ve yazdırılabilir. Diğer birçok 3D yazdırma yazılımı programı tek bir amaca hizmet etmeyi hedeflerken, MatterControl, tasarımdan yazdırmaya kadar tüm süreci tek bir yerde yapabilir.

3DPrinterOS

3D yazıcı yönetimi için bulut tabanlı bir çözüm olan ve AstroPrint’e benzeyen 3DPrinterOS, baskı işi yazıcı kontrolü, STL analizi ve onarımına, bulut içi dilimlemeye kadar bir çok olanak sunan uygulama tabanlı bir eklenti sistemini kapsayan bir pakettir.

Ücretsiz olan başlangıç ​​paketi, kullanıcıların Gcode’u yüklemesine ve yazdırmasına, takım yollarını görüntülemesine, yazdırma ilerlemesini uzaktan izlemesine ve forum desteğine olanak tanıyor. Aylık 15 $ karşılığında yazıcı paylaşımı ve izinleri, proje paylaşımı, baskı kuyruğu, eşzamanlı dilimleme ve kişiselleştirilmiş destek gibi ek özelliklere erişebilirsin. 3DPrinterOS’nin daha gelişmiş sürümlerinde eğitim kurumları ve kuruluşlar için de mevcut.

3DPrinterOS yazdırma çözümü, üreticiler, üniversiteler, işletmeler ve 3 boyutlu tasarımcılar için en uygun çözümdür. Evdeki 3D yazıcılar için bir 3D baskı dilimleyici isteyenlere Cura veya MatterControl gibi bir yazılım daha iyi bir seçenek olabilir.

KISSlicer

Bu programın kısaltmasına aldanma. “Keep It Simple Slicer” olarak adlandırılsa da aslında oldukça karmaşık bir 3D yazdırma yazılımı aracıdır. Bazıları onu diğer 3D dilimleyici yazılım araçlarına değerli bir alternatif olarak görürken, diğerleri kafa karıştırıcı arayüzden şikayet ediyor.

Ücretsiz sürüm, yalnızca bir ekstrüder ile baskı yapan çoğu kullanıcı için yeterli olsa da, ücretli Pro sürümü çok kafalı baskıya olanak tanıyor. Gelişmiş bir yapıya sahip olmasına rağmen, KISSlicer, 3B yazıcıya özgü ayarlar için Profil Sihirbazları ve malzeme optimizasyonu için ayarlama sihirbazları ile dilimlemenin bazı yönlerini hala basitleştirmektedir.

KISSlicer‘ın yeni sürümleri, baskı sürecini sürekli olarak iyileştirdi ve baskıların üst yüzeylerini iyileştiren Ironing (Ütüleme) ve ipliği azaltan yeni bir ayar olan Unload (Boşaltma) gibi özelliklerle kaliteyi yükseltir.

Ayarlar ve düzen oldukça karmaşık olsa da, KISSlicer tüm süreç üzerinde muazzam bir kontrol sağlar ve bu da onu 3D dilimlemeyi kapsamlı yapmak isteyen kullanıcılar için ideal hale getirir.

SliceCrafter

SliceCrafter tarayıcı tabanlı bir dilimleyicidir. STL’leri yüklemek veya dilimleme için STL’leri kaydetmek web bağlantılarını yapıştırmak için basit bir diyalogla, IceSL’nin sana sağladığı seçeneklerin çoğunu kullanarak yazdırmak için hızlı ve kolay bir şekilde G-kodu hazırlayabilirsin.

Bununla birlikte, geliştiriciler bu web tabanlı sürümün daha az güçlü olduğunu ve IceSL’den daha az özellik sunduğunu açıkça kabul ediyorlar, bu da onu daha karmaşık bir 3D baskı dilimleyicisini indirmeden ve kurmadan baskı almak isteyen yeni başlayanlar için uygun hale getiriyor.

IceSL

IceSL, dikkate değer bir 3D baskı yazılımıdır. Bu yalnızca bir 3B dilimleme yazılımı değil, aynı zamanda bir 3D modelleme aracıdır. Sol pencerede, modelini Lua tabanlı bir dilde komut dosyası aracılığıyla doğrudan düzenleyebilirsin. İlk bakışta, bu yöntem korkutucu gibi görünebilir.

Son olarak, sağ tarafta çok çeşitli dilimleme ayarları vardır. Önceden yapılandırılmış başlangıç ​​dostu ayarlar, hızlı ve kolay dilimlemeyi bir seçenek haline getirir, ancak gelişmiş ayarları genişletir ve IceSL ekibinin yıllar içinde geliştirdiği özellikleri kullanabilirsin.

Son sürümden en dikkat çekici olanı, IceSL’nin değişiklikleri kendi kendine derecelendirmesiyle belirli katman yüksekliklerinde belirli bir baskı ayarı için farklı değerler belirlemene olanak tanıyan aşamalı olarak değişen ayarlardır Bu, diğerlerinin yanı sıra, yoğun ve hafif dolguya ve inceden kaba katman yüksekliklerine yumuşak geçişler yapabileceğin anlamına gelir.

3D Baskı için Nesne Dilimleme (Slicer) Programları
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Teknolojik Öğretmenler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin