34,2752$% 0.05
37,6770€% 0.15
44,9195£% 0.11
2.910,29%0,04
2.643,93%0,06
9.031,64%-0,85
Son 1 yılda Milli Eğitim Bakanlığı’nın en önemli gündem maddelerinden bir tanesi programlama ve yazılım (kodlama) eğitimi oldu diyebiliriz. Mevcut eğitim programında yer alan bilişim teknolojileri ve yazılım derslerinin müfredatının güncellenerek uygulamaya konulacağı bu eğitim önümüzdeki yıllarda her kademede zorunlu ders olarak okutulması muhtemeldir.Ülkemizin bilişim geleceği için çok önemli olan bu eğitimin, Fatih Projesiyle de birleştirilerek bir an önce uygulamaya geçirilmesi çok önemli. 2015-2016 eğitim öğretim yılında birçok ilde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bilişim teknolojileri öğretmenlerinin katıldığı çalıştaylar yapıldı. Yeni dersin içeriği tamamlanma aşamasına gelmiş, algoritma, nesne tabanlı programlama, metin tabanlı programlama, robotik programlama ve mobil programlama gibi birçok konu müfredata dahil edilmiş. Bu müfredat 2016-2017 eğitim öğretim yılından itibaren mevcut bilişim teknolojileri ve yazılım derslerinde uygulanması planlanmaktadır. Ülkemiz ve geleceğimiz adına güzel bir gelişme.
Yazılım eğitiminin yanında bir konu daha var ki en az onun kadar önemli ve gerekli olduğu kaçınılmaz. Kişisel gizlilik ve bilgi güvenliği eğitimi. Günümüzde sosyal medyayı çok fazla kullanır olduk. Yaş sınırlaması olmadan 7’den 70’e herkes sosyal medyanın içinde bulunuyor. Sayısız sosyal medya uygulaması ile bilgilerimizi internet ortamına taşıyoruz. Gezdiğimiz yerler, katıldığımız etkinlikler, bulunduğumuz mekânlar, kişisel bilgilerimiz vs. vs. Bu kadar sosyal medya hayatımıza girmişken okullarda bu konudan bahsetmemek, çocuklara eğitim vermemek gelecek adına olumsuz birçok durumla karşılaşmamıza sebep olabilir. Söylemek istediğim sosyal medyanın kullanımı değil. Bilinçli kullanım, bilgi güvenliği ve kişisel verilerin gizliliği konuları. Yazılım eğitiminin yanında bu eğitim de verilmesi daha bilinçli bir gelecek oluşturulmasını sağlayacaktır.
Yukarıda bahsettiğim bu iki eğitim okullarımızda uygulanırsa bu konuda yetenekli gençlerimizin ufkunu açmış ve geleceğin yazılımcılarını çıkarmış oluruz.
Kısa vadede birkaç yılda temelleri atılabilecek bu eğitimler önümüzdeki süreçte ülkemizin de ekonomik olarak büyük katkı sağlayacaktır. Dünyanın en zengin şirketleri sıralamasında bilişim ve yazılım şirketleri başı çekiyor. Bir İnternet sitesinin bir mobil oyunun ve uygulamaların piyasa değeri milyar dolarlarla ifade edildiğini düşünürsek bu eğitimin ürünlerinin önümüzdeki yıllarda ne denli gelir getireceğini görebiliriz. Uzun vadede hedeflerimiz arasında olması gereken yerli ve milli yazılımlar, sosyal medya sistemleri ve anlık mesajlaşma programları için temel bu eğitimlerle atılacaktır. Tabi bunların yabancı kaynaklarda değil de yine yerli sunucularda barındırılması gerekiyor.
Yazılım geliştirme ve kodlama kültürünü gençlerimize aşılayacağımız bu eğitimlerin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kısa süre içerisinde uygulamaya koyulması temenni ediyorum.
Gelecek bilişimle gelecek.
Bilişim ve Yazılım (Kodlama) Eğitimi ve Gelecek Hedeflerimiz