34,0830$% 0.11
37,6654€% 0.1
44,6234£% 0.19
2.740,68%-0,09
2.501,93%-0,16
9.777,64%0,80
Dijital Öğretim Süreçlerinin Tasarımı ve Yönetimi Kursu MEB Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından ÖBA üzerinden yayınlanan bir kurstur. Bu kursun ayrıca Merkezi Eğitici Eğitimi de düzenlenmiş olup illerde bu merkezi eğitimi alanlar yüz yüze mahalli eğitimler de düzenleyebilirler.
ÖBA’da yer alan Dijital Öğretim Süreçlerinin Tasarımı ve Yönetimi Kursunu aşağıdaki bağlantıya tıklayarak izleyebilirsiniz. Kurs sonu sınavından da başarılı olursanız Mebbis üzerinden kursun e-sertifikasına ulaşabilirsiniz.
Kurs Bağlantısı: https://www.oba.gov.tr/egitim/detay/dijital-ogretim-sureclerinin-tasarimi-ve-yonetimi-kursu-669
Dijital Öğretim Süreçlerinin Tasarımı ve Yönetimi Kursu ÖBA Mesleki Gelişim Programı
Dijital Öğretim Süreçlerinin Tasarımı ve Yönetimi Kursunun merkezi olarak düzenlenen eğitiminde paylaşılan doküman ve bağlantı adresleri bu bölümde yer alacaktır. Buradaki bilgiler mahalli kurslarda da kullanılabilir.
Dijital Öğretim Süreçlerinin Tasarımı ve Yönetimi Kursu Eğitici Eğitimi Kursu Mesleki Gelişim Programı
Kursun henüz mahalli kurs programı yayınlanmamış olup bakanlık tarafından yayınlanınca buraya eklenecektir.
ADDİE Modeli
Dijital Öğretim Tasarımına başlamadan önce biraz öğretim tasarımı konusunda yer alan modellere göz atmak lazım. Öğretim Tasarımı konusunda bu eğitimde ADDİE Modeli üzerinde durulmuştur.
Burada sunuma geçmeden ADDİE Modelini çıktısını alıp gruplara dağıtarak Aşamaların açıklamalarını ayrı, başlıkları ayrı verip hangi başlık hangi açıklamaya uyuyor diye etkinlik yaptırılabilir. Örnek etkinlik sonucu aşağıdadır.
Aşağıda ADDİE Modelinin ne olduğu ve aşamalarıyla ilgili sunuma ulaşabilirsiniz.
ADDIE modeli, eğitim ve öğretim tasarımı için kullanılan bir modeldir. ADDIE, beş aşamadan oluşan bir kısaltmadır:
ADDIE modeli, sistematik ve yapılandırılmış bir yaklaşım sunar. Bu model, eğitim ve öğretim süreçlerinin tasarımında, geliştirilmesinde ve değerlendirilmesinde rehberlik eder ve eğitim programlarının daha etkili ve verimli olmasını sağlar.
Genel Öğretim Tasarımı İlkeleri
ADDİE Modelinden Sonra Genel Öğretim Tasarımı İlkelerine Göz Atmak Lazım. Bir Öğrenme Programı Hazırlanırken program geliştirme kriterleri göz önünde bulundurulmalı ve öğretim tasarım süreci kapsamlı bir şekilde planlanmalıdır.
Öğretim Tasarımı Geliştirme Kriterleri: Teknolojik, Arayüz Tasarımı, Pedagojik, İdari, Kurumsal, Çevrim içi destek, Yapay Zeka Desteği.
İlgili Bağlantı: http://meb.ai/rxVGcF
Eğitimde Çoklu Ortam Kullanımının Faydaları
Tasarım Geliştirirken Çoklu Ortam İçeriklerinden de yararlanmak gerekiyor. İşte size çoklu ortamın avantajları… (Bu kısımda ekstra ne avantajı olabilir şeklinde fikir alışverişi yapılır.)
İlgili Bağlantı: http://meb.ai/wmFt1x
Bu aşamadan sonra dijital öğretim materyali senaryo tasarımı aşamasına geçilecek. Dijital öğretim içeriği oluşturmak için ilk önce Senaryo yazımı gerçekleştirilecek. Senaryoda ilk olarak bir grup ilgili dokümanı doldurur. Öğretim kazanımlarını ve tasarlanacak e içerikteki sahnelerde hangi görseller kullanılacak, hangi metinler olacak, arka planda hangi sesler olacak gibi bilgileri metne yazar. Metni hazırladıktan sonra başka gruplarla paylaşır. Farklı gruplar diğer grupların çalışmalarını inceler hata ve eksikleri açıklama olarak not alır. Düzeltilmesi gereken yerler eksikler fazlalıklar gibi notlar yazar. Son olarak grup kendi dosyasını alıp bu uyarılara göre senaryoyu tekrar oluşturur ve tasarım ekibine verir. Tasarım ekibi de bu senaryoya göre e-içeriği oluşturur.
Dijital Eğitim İçeriği Senaryo Şablonu
Dijital Eğitim İçeriği Örnek Senaryo
Daha Fazla Örnek Senaryo için: https://drive.google.com/drive/folders/1oBrt4vqaAjfuFRfJVqP_GAFT5grHYh_m
Dijital Eğitim İçeriği oluştururken kullanacağınız görsellerin ve seslerin telif hakkı oluşturmayacak görseller olmasına dikkat etmeniz gerekiyor.
Senaryo Şablonu Bölümlerinin Açıklaması:
Revizyon Tarihçesi Bölümü: Burada hangi tarihte kim hangi kontrolleri yaptı gibi bilgiler yer alır.
Buranın hemen altında içerik oluşturulacak konunun bilgileri yer alır. Kazanım, sınıf, süre gibi…
Kapak ve Sahne Bölümlerinde “senaryo metni” kısmında o sahnede arka planda hangi metin seslendirilmek isteniyorsa o metin buraya yazılır. Buraya yazılan metin ekranda görünmez ama arka planda seslendirmesi yapılır. “Görsel” bölümüne o sahne ekrandayken kullanılacak görseller veya bağlantı adresleri yazılır. Tasarımcı buradaki görselleri tasarımda kullanır. “Ekran Metni” bölümünde o sahnede görünmesini istediğiniz metin bulunur. “Geçiş” bölümünde ekrandaki görseller yazılarda herhangi bir animasyon olacak mı olmayacak mı, görsellerin yazıların sesin vs ekrana geliş sırası, sahne ekrana nasıl gelecek ekrandan nasıl gidecek gibi bilgiler yer alır. “Etkileşim” kısmında ise ekranda tıklama, sürükle bırak vs etkileşimler olacak mı olmayacak mı buraya yazılır.
Sayfanın en altta yer alan içerikte kullanılacak renkler kısmına ise tasarımda kullanılmasını istediğiniz 4 farklı rengin renk kodu yazılır. Tasarımcı bu renkleri kullanarak e-içeriği oluşturur.
Görsel, ses ve renk için kullanabileceğiniz bazı web sayfaları
Renkler için https://coolors.co/ sitesinden faydalanabilirsiniz.
Görseller için
sitesinden faydalanabilirsiniz.
Metinleri seslendirmek için https://elevenlabs.io/ sitesinden faydalanabilirsiniz.
Senaryo oluşturduktan sonra oluşturulan senaryonun e-içeriğinin hazırlanması gerekiyor. Bunu birçok programla, hatta yapay zeka desteğiyle hazırlayabilirsiniz. Bu uygulamada e-içeriği ÖBA videolarının da hazırlandığı Articulate Storyline programı ile gerçekleştireceğiz.
Öncelikle articulate uygulamasına üye olmanız gerekiyor. Lisanslı bir uygulama ama deneme sürümü ile belli bir süre ücretsiz kullanabiliyorsunuz. İhtiyaç duydukça farklı mail adresleriyle üye olup kullanıma devam edebilirsiniz.
Articulate Üyelik Bağlantısı: https://www.articulate.com/360/trial/
Üyelik adımlarını bu bağlantıdaki adımları takip ederek tamamlayabilirsiniz: https://scribehow.com/shared/Guide_to_Signing_up_for_Articulate_360_Trial__WxPDu9XVSFaRFMfcG4Hn8A
Üyelik adımlarını tamamladıktan sonra aşağıdaki bağlantıdan üye girişi yapılır.
https://shorturl.at/fzAEP?authuser=0
Giriş yaptıktan sonra alttaki görselde yer alan Download Desktop App butonuna tıklayarak masaüstü uygulaması indirilir.
Uygulama indirilip kurulduktan sonra alttaki görselde yer alan “Storyline 360” bölümü indirilir.
Bu uygulama kurulduktan sonra e-içeriğimizi oluşturmaya geçebiliriz.
Articulate Storyline 360 uygulamasının kullanımıyla ilgili Türkçe kaynak sınırlı sayıda. Aşağıda kullanımla alakalı kılavuzu indirip bu kılavuzdan yararlanarak kullanımını öğrenebilirsiniz.
Articulate Storyline 360 kullanımıyla ilgili Youtube’de ingilizce eğitim videoları da mevcut. Bu videolardan yararlanarak da kendinizi geliştirebilirsiniz.
Youtube Eğitim Videoları: https://www.youtube.com/playlist?list=PLDW3IzDXPIgo052GFD_c5yGkZoz0qi2si
Articulate Storyline 360 ile oluşturulmuş birkaç E-İçerik
Oluşturulan senaryolara uygun olarak e-içeriklerinizi articulate storyline 360 uygulaması ile oluşturup kullanabilirsiniz. Uygulama zenginliği açısından e-içeriklerinizde Hotspot, Layer, States, Trigger, Animasyonlar, Ölçme ve Görünüm ayarları ile ilgili bölümler mutlaka yer alsın. Dijital eğitim içeriklerinizin sonunda mutlaka konuyla ilgili değerlendirme bölümü de yer alması gerekiyor. Değerlendirme kısmını articulate programında yer alan sınavlar ile de yapabilirsiniz. Bunun yerine google formlar üzerinden puanla değerlendirme yapan sınavlar da oluşturabilirsiniz.
Aşağıda Google Formlar ile farklı soru türlerinden oluşan bir puanlı değerlendirme sınavı hazırlamak için örnek bir eğitim videosu mecvut. Eğitim içeriğini izleyerek önce nasıl yapıldığını öğrenip ardından öğrendiğiniz tüm soru türlerini içine alan bir sınav hazırlayabilirsiniz.
Google Formlarla Sınav Hazırlama Uygulaması: https://360.articulate.com/review/content/f4f10303-0087-4614-a7a1-f39ee62af9d3/review
Senaryo oluşturma, Program kurulumu, e-içeriğin oluşturulması ve değerlendirme kısmı ile beraber dijital eğitim içeriği oluşturma adımlarını tamamlıyoruz. Eğer bir hizmet içi eğitim açmışsanız grup çalışması yapabilir, eğitim sonunda hazırlanan e-içerik ve değerlendirme kısımlarını sunum olarak gruplara yaptırabilirsiniz.
Açaçağınız Hizmet içi Eğitimlerde Kullanabiliceğiniz Örnek Sunumlar (Sunumlar MEB YEĞİTEK Dijital Beceriler Daire Başkanlığı tarafından hazırlanmıştır.)
Diğer Dokümanlar
MEB 3500 Okula Yenilikçi Sınıflar Kuruyor