DOLAR

34,3575$% 0.37

EURO

37,0452% -0.08

STERLİN

44,5819£% 0.16

GRAM ALTIN

2.980,96%0,18

ONS

2.701,58%-0,10

BİST100

8.946,13%0,95

a

Kodlama Vitrinde Yok Olup Gidecek…

“Ülke olarak bu hadiseyi kale alacaksak eğitimini kurgulamalıyız. MEB müfredat ve sistemde etkili çalışma yapmalı”

Kodlama, en basit anlatımıyla bilgisayar ve benzeri cihazlara ne yapacaklarını ’emretmek’ manasına geliyor. Apple’ın CEO’su Tim Cook “Kodlamayı öğrenmek bütün yabancı dillerden daha önemli” diyor. Dünyanın birçok ülkesinde okul müfredatına giren bu çılgınlığı Robotik ve Kodlama Koordinatörü Hüseyin Bıyık’la irdeledik. Türkiye’nin bir tercih yapması gerektiğini söyleyen Bıyık şunları söyledi: Ülkemizde robotik kodlama dediğin zaman bu işin eğitimini almış bir öğretmen kitlesi maalesef yok. Mühendis var, onlar da malzemeyi verip direkt robot yapıyor. Anlatamama sıkıntıları var. Bu iki meslek grubu birleşemiyor. Ortada büyük bir güç var kaçıyor. Bizim robot üretmemiz gerekir.

İKİYE AYIRMAK GEREKİR

Türkiye’de kodlama eğitimini özel ve devlet okulu diye iki ayırmalıyız.

Özel okullar: Reklamla ülkemize kodlamayı getirdiler ve bunu yabancılar aracılığıyla yaptılar. Zamanla alınan robotlar doyurmadı ve yeni ihtiyaçlar doğurdu. Maliyet artı da arttı. Yabancılar hemen ‘Telaşlanmayın yeni modellerimiz var’ dediler. Gider kalemi çok şişti. Ortada kaldılar. Yazılım geliştirme kiti bile 400-500 dolar… Bunalım ve fasit dairenin (kısır döngünün) içine girdiler.

Bir şey yapmak istiyorlar ama elleri kolları bağlı.

Devlet okulları: Özele göre çok daha sıkıntılılar… Eleştirdiğinde ‘Cihaz yok, internet bozuk’ diyorlar. Bakanlık bir araç seçerek bu işe bir türlü giremedi. MEB bir kaynak hazırladı inceleme şansım oldu, kapsamlı bir yol haritası değil. İçerik daha da zengin olabilirdi. Hangi sınıfta ne eğitim verileceği bile muamma… Sistematik, geleceği düşünerek yapı kurmalıyız.

BU TRENİ DE KAÇIRIYORUZ

Robotik kodlamayla ilgili bir sanayimiz yok. Bir tercih yapmalıyız. Dışardan hazır mı alacağız yoksa oturup kendimiz mi özgün robot tasarlayacağız? Ülke olarak bu hadiseyi kale alacaksak eğitimini kurgulamalıyız. MEB çalışmalarını yapıyor ama yerli bir ürün, müfredat ve sistemde etkili çalışma yok. Toplama bilgilerle bu treni de kaçırıyoruz. Sanırım vitrinde kalıp bu da sönüp gidecek.

BAĞIMLI HALE GELDİK


İthal ederek bağımlı hale geldik. Bu dönüşümü ikinci plana atarsak sonucu F-35 veya S-400 gibi olur. Başka ülkelerle pazarlık masasına otururuz. Ama SİHA’lar gibi elimizi taşın altına sokarsak hava tamamen lehimize değişir. Ya satın alıp bağımlı olacak ya kendimiz yapıp yolumuza bakacağız. SİHA’mız, tankımız var diyoruz, niçin robotik kodlama kitimiz olmasın…

ORİJİNAL FİKİRLER SAHİPSİZ KALIYOR

Gençler üniversitenin kampüsüne ayak bastığında farklı bir havaya kapılıyorlar. Boston Dynamics firmasında çalışan tek bir Türk Mekatronik Mühendisi yok. En zorlandığımız konu bir şeyi yapalım dediğimiz zaman ‘Bunun hazırı var, niçin yapalım’ bakışı… Gerçekten zehir gibi gençler var ama sektöre yön vermeliyiz. Orijinal fikirler sahipsiz kalıyor.

YABANCI DİL DEĞİL KODLAMA ÖĞRETİN

Kodlamanın yaşı ile ilgili artık bir kavram kalmadı. Herkes kodlamacı olmayacak ama herkese faydası var. Dünyanın yeni dili bu. Çocuklarınıza yabancı dil öğreteceğinize kodlama öğretin. Yazılım dilinde İngilizce, Almanca veyahut Türkçe yok. Sen onu hangi dilde yazarsan yaz o robot gidiyor. Bizim diğer ülkelere göre en büyük sıkıntımız o teknolojiyi üretemiyoruz. Onlar önümüze bir robot koyuyorlar bizim öyle bir seçeneğimiz yok.

MAHMUT ÖZAY

TÜRKİYE

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

Scratch Uygulaması: Avcı Tank

HIZLI YORUM YAP