33,9008$% 0.03
37,6352€% -0.04
44,6724£% -0.16
2.809,88%0,81
2.577,74%0,76
9.685,49%1,73
Açık kaynaklı Üretken Yapay Zekâ (ÜYZ) araçları hızla gelişirken bu araçların sürekli güncellenen sürümlerinin yayınlanması, ulusal düzenlemelerin bu yeniliklere uyum sağlamasını zorlaştırmaktadır. ÜYZ konusunda çoğu ülkede etkili ulusal düzenlemelerin olmayışı, kullanıcıların veri gizliliğini tehlikeye atmakta ve eğitim kurumlarını bu araçları etkin bir şekilde kullanmaya büyük ölçüde hazırlıksız hale getirmektedir.
UNESCO’nun eğitimde ÜYZ’ye ilişkin ilk evrensel kılavuzu; ülkeleri acil eylemleri uygulama, uzun vadeli politikalar planlama ve bu yeni teknolojilerin insan merkezli bir vizyona sahip olmasını sağlamak için insan kapasitesini geliştirme konusunda desteklemeyi amaçlamaktadır.
Kılavuz; ÜYZ’nin insan etkinliğini, kapsayıcılığı, eşitliği, toplumsal cinsiyet eşitliğini, dilsel ve kültürel çeşitlilikleri ve bunların yanı sıra farklı görüş ve ifadeleri öne çıkaran temel insani değerler üzerinde oluşturabileceği potansiyel risklerin bir değerlendirmesini sunmaktadır.
Bu kılavuz, devlet kurumlarının ÜYZ araçlarının kullanımını düzenlemesi için veri gizliliğinin korunmasını zorunlu kılmak ve bu araçların kullanımı için bir yaş sınırı belirlemek gibi önemli adımlar önermektedir. Eğitimde etik ve etkili kullanımlarını sağlamak amacıyla ÜYZ sağlayıcıları için gereklilikler özetlenmektedir. Kılavuz; eğitim kurumlarının, eğitim için etik ve pedagojik uygunluk açısından ÜYZ sistemlerini doğrulama ihtiyacını vurgulamaktadır. Konunun bilgi, öğretim, öğrenim ve değerlendirme açısından uzun vadede doğuracağı sonuçlar üzerinde düşünülmesi için uluslararası topluma çağrıda bulunmaktadır.
Bu kılavuz, politika yapıcılar ve eğitim kurumları için ÜYZ araçlarının kullanımının insan etkinliğini koruyacak ve öğrencilere, öğrenenlere ve araştırmacılara gerçekten fayda sağlayacak şekilde nasıl tasarlanabileceği konusunda somut öneriler sunmaktadır.
Çevirmen: Dr Işıl Boy Ergül
Yayının Dr Türkçe çeviri editörlüğü, Bahçeşehir Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü’nde Dr. Öğretim Üyesi olarak görev yapan Ayşegül Liman Kaban tarafından gerçekleştirilmiştir.
Emeklerine sağlık…
Konuşabilen Chatbotlar ile Eğitimde Yenilikçi Çözümler