34,7260$% 0.03
36,7726€% 0.37
44,2275£% -0.1
2.960,54%0,92
2.654,41%0,67
9.652,00%0,12
Proje Alanı: Bilgisayar ve Yazılım
Çöp kutuların günlük hayatta en çok kullandığımız araçların başında gelmektedir. Bu kadar sık kullandığımız bu araç bize hijyen konusunda da olumsuz durumlar sunmaktadır. Çöp kutusunu elle açtığınızda daha önce oraya kimin dokunduğu veya üzerinde çöp kalıntılarının kalıp kalmadığı bizi hep tedirgin etmiştir. Ayak basmalı çöp kutuları günümüzde kullanılmaktadır ancak onların plastik olması bir süre sonra kırılmasına neden olmaktadır. Bu da ya size yeni çöp kutusu almaya ya da elinizle açmaya zorunlu kılmaktadır.
Bu durumu ortadan kaldırmak için Arduino’ yu kullanarak bir akıllı çöp kutusu tasarlamaya karar verdik. Bu sayede hem insanlar elle çöp kutularına dokunmak zorunda kalmayacak hem de ayak basmalı çöp kutularının kırılma tehlikesini yaşamayacaktır.
Projemizin genel amacı; Arduino’ yu kullanarak çöp kutularını daha hijyenik kullanma imkanına sahip olmaktır.
Projemizin alt amaçları ise;
Problemi Belirleme: Çöp kutuları günlük yaşantımızda en çok kullandığımız araçlardan biridir. Ancak bu araçlar hijyenik olmadıkları için insanlar bunlara dokunmak istememektedir. Ayak basmalı çöp kutuları bu problemi kısmen çözse de bu kutulara ayakla basılması kutuların kırılmasına neden olmaktadır.
Problemi Araştırma: Piyasada akıllı çöp kutuları satılmaktadır ancak bunlarda çok pahalı oldukları için insanlar satın alamamaktadır.
Gereksinimleri Belirleme: Projemizi gerçekleştirmek için bir adet çöp kutusu, 1 adet Arduino Uno, 1 adet servo motor, HC-SR04 Ultrasonik Mesafe Sensörü, 9V Pil, Silikon tabancası ve silikon,
Olası Çözümler Geliştirme: Projemizi gerçekleştirirken karşılaşacağımız olası sıkıntılar için farklı çözümler ortaya koyacağız. Gerekirse çöp kovamızı yada motorlarımızı değiştirip tekrar deneyeceğiz.
En İyi Çözümü Seçme: Kullanacağımız farklı çöp kovası tasarımlarını test edeceğiz. Motor gücünün hangi kapağı kaldırmaya yeteceğini deneyeceğiz. Karşılaşacağımız sorunlara göre yeni kovalar motorlar ve piller deneyip en iyi çözümü seçmeye çalışacağız.
Prototip Oluşturma/Yapılandırma: İlk prototip oluştururken sensörün nereye takılması gerektiği kullanılacak Arduino’ nun nereye monte edilmesi gerektiği gibi durumlara göre tasarım tekrar yapılandırılacaktır. Hazırlanan kodlar Arduino ya yüklenip test edildiğinde karşılaşılan durumlara göre kodlar tekrar düzenlenecektir.
Çözümleri Test Etme ve Değerlendirme: Bulduğumuz çözümleri test edip en iyi sonucu arayacağız. Elde ettiğimiz sonuçlara göre tasarımımıza son halini vereceğiz.
Sonuçları Raporlaştırma: Projenin yapım aşamasında hangi basamakları izlediğimizi bir poster hazırlayarak fuar ziyaretçilerine bilgilendirme yapacağız. Ayrıca hazırlayacağımız çöp kovasını fuar günü gelen ziyaretçilere göstereceğiz.
Kodlama Vitrinde Yok Olup Gidecek…