34,3390$% -0.07
36,3403€% 0.03
43,7065£% 0.02
2.818,96%-0,84
2.554,80%-0,73
9.383,34%0,89
Kavram haritaları, kavramların kendileri ile aynı kategorideki diğer kavramlarla bağlantısını gösteren bireysel öğrenme araçlarıdır.Bir başka deyişle tek bir kavramın aynı kategorideki diğer kavramlarla bağlantılarını belirten somut grafiklerdir.
Kavram haritaları, yeni öğrenilecek bilgiyi daha açık hale getirmekle , önceki bilgilerle yeni bilgiler arasında anlamlı bağlantılar kurulmasına yardımcı olmaktadır. Anlamlı öğrenmeyi temele alan kavram haritaları , bireysel alan öğrenmelerinde ezberleme yerine, öğrenmenin daha kalıcı uzun süreli olmasını sağlamaktadır. Kavram haritalarının, bilgiyi görselleştirme, ilişkilendirme, somutlaştırma, sınıflama gibi işlevleri vardır. Ancak en önemli işlevi bilgiyi anlamlı hale getirmektir. Kavram haritaları öğrenilecek yeni ünitelerin kapsamının tanımında, öğrencilerin hazır bulunuşluk düzeylerini belirlemede, kavramsal yanılgıları ortaya çıkarmada ve gidermede öğrencilerin bilgiyi nasıl yapılandırdıklarını ortaya koymada etkin olarak kullanabilir.
Öğretim teknolojileri açısından bakıldığı zaman kavram haritaları başlı başına bir materyaldir.
Peki sizler derslerinizde kavramlar arası ilişkileri öğreteceğiniz zaman hangi araçla kavram haritası oluşturuyorsunuz?
İşte bu noktada aradığınız cevap Mindmeister olabilir…
Mindmeister gerçekten 10-15 dakikalık uğraşlar sonunda çok güzel çözümler ve kavram haritaları oluşturmamızı sağlar.Çok kolay bir kullanım arayüzü sunan MindMeister ile oluşturduğunuz zihin haritalarını başkalarının da değiştirmesine izin verebilir, böylelikle online beyin fırtınaları oluşturabilirsiniz…
Bir öğretmenin, Türkçe derslerinde sözcük türlerini yandaki gibi bir kavram haritası kullanarak anlatması salt yazıyla anlatmasına göre akılda kalıcılık konusunda daha etkili olacaktır.
Yukarıdaki gibi ve daha bir sürü özelliği ile haritalarınızı çok kolay ve anlaşılır hâle getirebileceğiniz gibi oluşturduğunuz zihin haritalarına, başkalarını da davet ederek haritayı onların da görmesini sağlayabiliyorsunuz. Mesela oluşturduğumuz kavram haritasını paylaşıma açarak öğrencilerinizi bu servise yönlendirip ortak bir kavram haritası oluşturabilirsiniz.Böylelikle ortaya Öğrenci-Öğretmen çalışması sonucu bir ürün çıkmış olacaktır. Ya da proje gruplarına ayırarak öğrencilerimizi ortak bir kavram haritası oluşturmalarını sağlayabiliriz.Ayrıca davet ettiğiniz kişilerin haritalarınızın ister onlar tarafından sadece görüntülenebileceğini ister düzenleyebileceğine de karar verebiliyorsunuz.
MindMeister, online yazılımı ilk 3 haritaya kadar ücretsizdir.Ancak daha fazlasını oluşturmak istiyorsanız, paket satın almanız gerekiyor.Ki bence 3 zihin haritası da hiç fena bir rakam değil. MindMeister’ı kullanmanızı şiddetle tavsiye ederim.
Mindmeister web sitesine gitmek için TIKLAYIN
Web 2.0 Araçları: Flubaroo – Destelerce Kağıt Okumak Yerine Anında Analiz ve Geri Bildirim!